Cóż to był za smakowity dzień… Przyjechała do nas Pani Anna Dobrowolska, która przywiozła do nas elektryczną kuchenkę i trochę składników spożywczych. Razem zakasaliśmy rękawy i po wysłuchaniu wykładu na temat kuchni łemkowskiej, sami zabraliśmy się do smażenia.
W łemkowskim menu tego dnia znalazły się fuczki łemkowskie i hryczanyki. Brzmi tajemniczo? Zachęcamy do zapoznania się z przepisami poniżej, które są smacznym i szybkim pomysłem na zdrowy obiad. Możecie również oglądnąć jak poszło nam podczas szkolnych i domowych doświadczeń kulinarnych.
Hryczanyki
Składniki:
2 szkl.kaszy gryczanej
1 szkl.płatków owsianych lub jęczmiennych
0,5 kg mięsa mielonego
2-3 jaja
ok. 0,5 szkl.mąki
sól,pieprz,czosnek i przyprawy jakie lubicie i dodajecie do mięsa mielonego np.chili,pieprz ziołowy,gyros itp.
Opis:
Kaszę ugotować na sypko. Płatki zalać wrzątkiem w takiej ilości aby utworzyła się papka. Mieso mielone podsmażyć z cebulką i przyprawami. Gdy wszystko przestygnie wymieszać, dodać surowe jaja, mąkę i jeszcze raz wyrobić. Doprawić jeszcze raz raczej na ostro.Formować kotleciki, smażyć na oleju jak sznycle. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i kwaśną surówką.
Fuczki łemkowskie
Składniki:
500 g kiszonej kapusty
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
olej do smażenia
Opis:
Kapustę odcisnąć (nie płukać) i pokroić nieco drobniej. Do garnka z grubym dnem wlać około 2 szklanki wody, zagotować i dodać kapustę. Całość gotować około 30 minut, do miękkości (dodatkowo posoliłam lekko kapustę). W trakcie gotowania woda może odparować, więc dobrze mieć w czajniku zagotowaną wodę i ewentualnie dolewać po trochę. Ugotowaną kapustę przełożyć na sito i po przestudzeniu lekko odcisnąć.
Mleko, mąkę, jaja, sól i pieprz wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Dodać odciśniętą kapustę, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby ciasto zgęstniało. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru.
Używamy plików cookie, aby poprawić komfort korzystania z naszej witryny. Przeglądając tę witrynę, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookie.