Poznajemy tradycyjne potrawy kuchni łemkowskiej

Cóż to był za smakowity dzień… Przyjechała do nas Pani Anna Dobrowolska, która przywiozła do nas elektryczną kuchenkę i trochę składników spożywczych. Razem zakasaliśmy rękawy i po wysłuchaniu wykładu na temat kuchni łemkowskiej, sami zabraliśmy się do smażenia. W łemkowskim menu tego dnia znalazły się fuczki łemkowskie i hryczanyki. Brzmi tajemniczo? Zachęcamy do zapoznania się […]

Cóż to był za smakowity dzień… Przyjechała do nas Pani Anna Dobrowolska, która przywiozła do nas elektryczną kuchenkę i trochę składników spożywczych. Razem zakasaliśmy rękawy i po wysłuchaniu wykładu na temat kuchni łemkowskiej, sami zabraliśmy się do smażenia. 

W łemkowskim menu tego dnia znalazły się fuczki łemkowskie i hryczanyki. Brzmi tajemniczo? Zachęcamy do zapoznania się z przepisami poniżej, które są smacznym i szybkim pomysłem na zdrowy obiad. Możecie również oglądnąć jak poszło nam podczas szkolnych i domowych doświadczeń kulinarnych. 

Hryczanyki

Składniki:

2 szkl.kaszy gryczanej

1 szkl.płatków owsianych lub jęczmiennych

0,5 kg mięsa mielonego

2-3 jaja

ok. 0,5 szkl.mąki

sól,pieprz,czosnek i przyprawy jakie lubicie i dodajecie do mięsa mielonego np.chili,pieprz ziołowy,gyros itp.

Opis:

Kaszę ugotować na sypko. Płatki zalać wrzątkiem w takiej ilości aby utworzyła się papka. Mieso mielone podsmażyć z cebulką i przyprawami. Gdy wszystko przestygnie wymieszać, dodać surowe jaja, mąkę i jeszcze raz wyrobić. Doprawić jeszcze raz raczej na ostro.Formować kotleciki, smażyć na oleju jak sznycle. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i kwaśną surówką.

Fuczki łemkowskie

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia

Opis:

Kapustę odcisnąć (nie płukać) i pokroić nieco drobniej. Do garnka z grubym dnem wlać około 2 szklanki wody, zagotować i dodać kapustę. Całość gotować około 30 minut, do miękkości (dodatkowo posoliłam lekko kapustę). W trakcie gotowania woda może odparować, więc dobrze mieć w czajniku zagotowaną wodę i ewentualnie dolewać po trochę. Ugotowaną kapustę przełożyć na sito i po przestudzeniu lekko odcisnąć.
Mleko, mąkę, jaja, sól i pieprz wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Dodać odciśniętą kapustę, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby ciasto zgęstniało. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, do uzyskania złotego koloru.
 

SMACZNEGO!